Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

Składniki

  • pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
  • sól morska do smaku
  • 0.5 szt. cukinia
  • 1 szt. czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwa
  • 0.5 kg łopatka wieprzowa
  • 80 g żółty ser-gouda
  • 1 szczypta pieprz syczuański do smaku
  • 2 łyżki masło
  • 1.5 łyżki mąka pszenna
  • 500 ml mleko 3,2%
  • 1 szczypta biały pieprz
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta sól do smaku
  • 26 sztuk conchiglioni
  • 1 szt. duży por
  • 200 ml rosół lub bulion warzywny
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.Warzywa myjemy, paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por, po chwili wrzucamy mięso,smażymy, podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut, po tym czasie dodać paprykę i cukinię, trzymać cały czas na wolnym ogniu. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku, posolić. Wymieszać, zestawić z ognia.Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę, wlać mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.Wylać na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć w sosie muszle z mięsem, posypać startym drobniutko serem żółtym, przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut. Podawać gorące.