Łopatka wieprzowa w słodkiej odsłonie

45 min + pieczenie
4 os.
680 kcal / os.
4,50 zł / os.

Składniki

  • 0,6 kg łopatki wieprzowej extra
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • 0,3 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty czerwonej
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 25 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g dżemu malinowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, rozmaryn
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Natnij lekko łopatkę w paski w odstępie około 2 cm i natrzyj z obu stron solą, pieprzem, musztardą, sosemsojowym, połową masła i miodem. Skrop sokiem z 1 cytryny. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.

2. Nagrzej piekarnik do 180 oC. Przełóż łopatkę do naczynia żaroodpornego, dodaj kilka gałązek rozmarynu i piecz przez około godzinę.

3. W rondelku na maśle przesmaż pokrojone drobno śliwki i dodaj skrojoną w paski kapustę. Kapusta powinna lekko zmieknąć. Po przestudzeniu całość dopraw czerwonym octem, solą i pieprzem.Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotuj ziemniaki i ubij z odcedzonym groszkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Zlej tłuszcz z naczynia żaroodpornego do rondelka wrzuć skrojoną w piórka czerwoną cebulę, duś do miekkości, dodaj dżem, 2 łyżki octu balsamicznego, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do konsystencji sosu.Podawaj cienkie plastry łopatki polane sosem w towarzystwie pureé i czerwonej kapusty. Smacznego!