Kurczak w jabłkach z babeczką ziemniaczaną

30 min + pieczenie
4 os.
775 kcal / os.
5,50 zł / os.

Składniki

  • 0.6 kg pietruszka
  • 4 szt. jabłko
  • 1 szt. cytryna
  • 50 g suszone śliwki
  • 1 szt. jajko
  • 100 g masło
  • 30 ml miód
  • 2 łyżki ocet jabłkowy
  • 2 szczypty cynamon
  • 1 szczypta sól, pieprz, goździki, rozmaryn
  • 0.4 kg ziemniaki
  • 100 g mąka ziemniaczana
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Naczynie żaroodporne  posmaruj 1 łyżką masła. Przekrój kurczaka na pół, natrzyj solą, pieprzem, 1 łyżeczką rozmarynu i 1 łyżką masła. Na dnie naczynia ułóż ćwiartki jabłek ze skórką, pietruszkę, śliwki suszone i kilka goździków.

2. Na warzywa połóż połówki  kurczaka skórą do góry. Wymieszaj miód z cynamonem, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Skrop kurczaka i warzywa, część pozostaw  do smarowania w trakcie  pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 190 oC  piekarnika.

3. Ugotuj ziemniaki, odcedź je  i rozgnieć. Dodaj rozpuszczone 2 łyżki masła, mąkę ziemniaczaną, jajko, po dwie szczypty soli, pieprzu i rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj i wypełnij foremki do pieczenia. Możesz użyć foremek do babeczek. Piecz aż do uzyskania rumianego koloru.

4. Piecz kurczaka przez około 90 minut. Co 20 minut przesmaruj go marynatą. Porcję kurczaka podaj z babeczką i pieczonym jabłkiem. Smacznego!