Rogate Łosie

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka tłuszczu
  • 1 kostka drożdzy
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 surowy ogórek
  • 1 opakowanie 200 g wędzonego łososia norweskiego
  • 1-2 łyżki majonezu tatarskiego
  • 1 kostka białego chudego sera
  • pieprz
  • sól
  • czosnek
  • koperek (świeży lub suszony)
  • tymianek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Rozdrabniamy łososia, kroimy ogórek w drobną kostkę, łączymy z serem, majonezem i przyprawami. Mąkę mieszamy ze solą, siekamy z tłuszczem; do tego wkruszamy drożdże, zalewamy całość śmietaną i wyrabiamy ręcznie lub drewnianą łychą gładkie ciasto. Uwaga - może garować (wtedy dobrze jest je odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej pod przykryciem z czystej ściereczki), ale nie musi - to opcja dla niecierpliwych. ;-) Ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy, wycinamy trójkąty, na to nakładamy nadzienie i formujemy rogaliki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem, żeby miały ładny połysk. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza około 15 minut.Polecam - na ciepło i na zimno są równie doskonałe. :)