Tarta z batatów

60 min.
4 os.
620 kcal/os.
6 zł/os.

Składniki

  • 600 g batatów
  • 200 g winogron
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera Błękitny Lazur
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 300 g podudzi z kurczaka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Bataty umyj, obierz ze skórki,  skrój w cienkie talarki 1-2 mm. Możesz użyć do tego szatkownicy. Bataty oprósz 2 szczyptami soli i pieprzu oraz wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Natrzyj masłem foremkę do pieczenia.   Ułóż równą warstwę batatów, plastrami przekrojonymi na pół zakryj brzegi foremki. Wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 oC.

2. Skrój drobno podudzia z kurczaka. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu, sokiem z 1/2 cytryny oraz 1 łyżką octu balsamicznego. Przesmaż do rumianego koloru na patelni z niewielką ilością oleju.

3. Umyj szpinak, sparz go wrzątkiem i odcedź. Winogrona skrój w połówki, cebulę w piórka. Na foremkę z upieczonymi batatami połóż warstwami szpinak, podudzia, winogrona, cebulę i ser Lazur. Dodaj żurawinę i orzechy włoskie na wierzch.

4. Wymieszaj jaja z jogurtem  naturalnym, 2 szczyptami soli  i pieprzu, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z drugiej połówki  cytryny i zalej foremkę. Piecz w temperaturze 180 oC przez 20-25 minut. Smacznego!