Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Filet z kurczaka z dynią

Składniki

  • 0.5 szt. cebula
  • 120 g dynia Hokkaido
  • 0.25 szklanki bulion
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz
  • 1 szt. duże jajko
  • 5 łyżek mąka do obtaczania
  • 5 łyżek olej do smażenia
  • 1 szt. duży filet z kurczaka
  • 1 łyżka posiekana natka pietruszki
  • 6 łyżek bułka tarta do panierowania
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Dynię pozbawić gniazda nasiennego i obrać ze skóry a potem dowolnie drobno pokroić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć. Potem dodać dynię i chwilę smażyć.Wlać bulion, dodać sól i pieprz i dusić do odparowania bulionu. Dodać posiekaną natkę i wymieszać farsz.Filet umyć, rozkroić na płat i rozłożyć na płacie farsz. Filet złożyć lub zawinąć w roladę.Potem obtoczyć go w mące, roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej.Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i położyć filet.Smażyć go z obu stron po kilka minut aby dosmażył się w środku.Podawać np. z ziemniakami i dowolną surówką.