Makaron z łososiem

30 min.
4 os.
600 kcal/os.
10 zł/os.

Składniki

  • 400 g świeżego fileta z łososia ze skórą
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g czarnych oliwek
  • 50 g zielonych kaparów
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • estragon
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 50 g bułki tartej
  • 25 g masła
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 300 g makaronu spaghetti
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC. Łososia połóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz delikatnie solą, pieprzem  i estragonem. Piecz przez 20 minut

2. Na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu ułóż pomidory koktajlowe, oliwki i kapary. Polej oliwą z oliwek, przypraw łyżeczką ziół prowansalskich, szczyptą soli i dwiema szczyptami pieprzu cytrynowego. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulę i 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki, skrop sokiem z 1 cytryny. Dodaj rozgniecione widelcem sardynki. Olej z puszki pozostaw do bułki tartej - do dalszej części przepisu. Całość wymieszaj i wstaw na 5 minut do piekarnika.

3. Na patelni upraż bułkę tartą, wyciśnij do tego 2 ząbki czosnku, następnie dodaj masło i olej z sardynek, dopraw odrobiną soli i pieprzu.

4. Ugotuj makaron spaghetti według wskazań na opakowaniu. Oddziel łopatką łososia od skórki i wymieszaj z makaronem i warzywami, a następnie posyp przygotowaną wcześniej bułką tartą.