Placki z piersi kurczaka i cukinii

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 młoda cukinia (ok. 350 – 400 g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz opcjonalnie
  • olej do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pierś z kurczaka siekamy w bardzo drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku ulubioną przyprawą do kurczaka (lub po prostu solą i pieprzem, jak kto lubi), mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz jogurtem naturalnym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Cukinię razem ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko solimy i odstawiamy na 30 minut, żeby puściła sok.Odsączoną cukinię mieszamy z zamarynowanym mięsem z kurczaka, dodajemy jajka, mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę nabieramy łyżką i kładziemy na patelni z mocno rozgrzanym olejem, formując zgrabne, płaskie placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na bibule.