Szaszłyki drobiowo-serowe z patelni

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • sól, pieprz
  • ewent. przyprawa do kurczaka
  • 300 g żółtego sera (użyłam Gouda)
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie odcedzamy na sicie, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka.Ser kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian po kawałku sera i mięsa. Wcześniej warto sprawdzić jakiej długości szaszłyki zmieszczą się nam na patelni i odpowiednio skrócić patyki.Gotowe szaszłyki panierujemy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby szaszłyki były w nim zanurzone mniej więcej do połowy. Smażymy na rumiano z wszystkich stron.