Pierś z kurczaka w pomidorach z mozarellą

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 20 dag mozzarelli
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzy i rozmarynu. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odkładamy, lekko studzimy i kroimy wzdłuż na 2-3 plastry.Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory z puszki (lub ok. 300 ml gęstego przecieru pomidorowego), czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy i dusimy przez ok. 5 min. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, przykrywamy i pieczemy przez ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie na mięsie układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia przez ok. 10 min, do momentu aż ser się rozpuści.Podajemy jako danie obiadowe z ryżem i sałatą lub z grzankami.