Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią

Składniki

  • 2 ząbki czosnek
  • 1 szt. starta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 1 szczypta papryka czerwona ostra
  • 1 szczypta pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki woda
  • 2 łyżki olej rzepakowy
  • 1 szt. mała podłużna cukinia
  • 80 g serek kozi do smarowania
  • 20 szt. całe (bez pestek) zielone oliwki
  • 5 szt. małe pieczarki
  • 2 szt. bagietka
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 5 szt. pomidorki koktajlowe
  • 1 garść kiełki słonecznika
  • 1 garstka świeże listki bazylii
  • 1 łyżeczka sos sojowy
  • 2 szt. filety z kurczaka
  • 100 g pesto bazyliowe (domowej roboty)
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Marynata Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.)Tak rozbite filety smarujemy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, (odsączamy nadmiar soku za pomocą papierowego ręcznika) układamy po szerokości na filecie. Wzdłuż mięsa dodajemy pasmo sera koziego i układamy na nim w jednej linii oliwki. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).Roladę grillujemy ok. 25 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Pieczarki, myjemy, suszymy, nabijamy na długie wykałaczki i grillujemy kilka min w połowie spryskujemy olejem rzepakowym.Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy pesto i grillujemy z jednej str., do zrumienienia. Pomidorki również grillujemy. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na mniejsze porcje i podajemy z grzankami, pieczarkami i pomidorkami. Całość ozdabiany listkami bazylii i kiełkami słonecznika.Rada: wykałaczki przed grillowaniem namaczamy kilka min w wodzie, wówczas się nie przypalą.