Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami

Składniki

  • sól do smaku
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki musztarda miodowa Dijon
  • 4 łyżki olej rzepakowy
  • 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy
  • 1 kg młode ziemniaki
  • 2 szt. filety z kurczaka
  • 1 szt. mała cukinia
  • 1 szczypta pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka suszona pietruszka
  • 1 łyżeczka świeży lubczyk
  • 1 szt. główka czosnku
  • 1 szczypta sól do smaku
  • 1 szt. młoda cebulka ze szczypiorkiem
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy obrany czosnek i liście lubczyku. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki po kilka sztuk układamy na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Marynata Musztardę mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i dodajemy sól do smaku. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy je w marynacie i odstawiamy na ok. 15 min.Cukinię kroimy w cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw.Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt.Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25 min na złoty kolor.Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z cebulką. Filety z kurczaka marynatą musztardową zamarynowałam, następnie cienkie plastry cukinii do nich dodałam. Ziemniaczki dobrze doprawiłam i grilla rozpaliłam. Wszystko w folię aluminiową schowałam i spokojnie czekałam, aż filety będą ozłocone, a ziemniaczki dobrze upieczone. Całość posiekaną młodą cebulką ze szczypiorkiem posypałam i smaczny obiad gotowy miałam.