Kalafiorowe burgery z kaszą jaglaną

45 min.
4
550 kcal / porcja
8 zł / porcja

Składniki

  • 4 szt. bułki pełnoziarniste
  • 50 g bułka tarta
  • 100 g kasza jaglana
  • 2 szt. jajka
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • 50 g imbir świeży
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 szt. natka pietruszki
  • 1 szt. cytryna
  • 1 szt. sałata
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. duży pomidor
  • 1 łyżeczka gorczyca
  • 5 szt. ziarna kolendry
  • 50 g masło orzechowe
  • 50 g powidła śliwkowe
  • 100 g ser cheddar
  • 2 szczypty sól , pieprz
  • 1 szt. kalafior
  • 1 szt. papryczka chili
  • 1 łyżeczka kmin rzymski
  • 3 łyżki olej rzepakowy do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Do piekarnika rozgrzanego do 150oC włóż przekrojone na pół bułki i piecz je przez 5-7 minut. Po włożeniu bułek do pieca pokrój pomidor, ceulę i cheddar w plastry. Umyj sałatę. Burgery podawaj w upieczonej bułce, na sałacie. Posmaruj masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi. Na tym połóż plastry: pomidora, sera cheddar oraz pokrojoną cebulę. Całość możesz podać z patyczkiem do szaszłyków co doda burgerom charakteru i pozwoli na zachowanie odpowiedniego kształtu potrawy. Smacznego!

2. W moździeżu zetrzyj przyprawy: kmin rzymski, gorczycę, kolendrę. Pokrój natkę pietruszki, papryczkę chilli i czosnek.

3. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Umyj kalafior i rozdziel go na różyczki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, dodaj przygotowane w poprzednim kroku przyprawy, natkę, czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Piecz je przez 20 minut. Ugotuj kaszę jaglaną według  przepisu na opakowaniu.

4. Delikatnie zblenduj upieczony kalafior do małych cząstek, ale nie do konsystencji purée. Wymieszaj z kaszą, startym imbirem, bułką tartą, jajkami, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Uformuj burgery i usmaż.