Roladki z kurczaka w parmezanowej panierce z figami i aromatyczną gruszką

40 min
4 os.
560 kcal / porcja
8 zł / porcja

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (około 80 g)
  • 2 świeże figi
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g tartego parmezanu
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 g ryżu
  • 1-2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 100-200 ml oleju rzepakowego
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 100 g rukoli
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka masła
  • 12 szt. goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC. Ugotuj ryż według zaleceń z opakowania. Zblenduj suszone pomidory z octem balsamicznym, miodem i kilkoma liścmi bazylii, dodaj sól i pieprz.

2. Figi opłucz i pokrój w plasterki. Przekrój każdy filet na 3-4 cienkie plastry i lekko je rozbij. Na każdym plastrze szynki połóż filet, posmaruj pastą z pomidorów oraz dodaj 2-3 plastry figi, a następnie całość zroluj.

3. Roladki zamocz w roztrzepanym   jajku, a następnie w bułce tartej   wymieszanej z parmezanem.   Podsmaż roladki na gorącej   patelni w min. 0,5-centymetrowej   warstwie oleju, a następnie  przełóż do naczynia żaroodpornego  i piecz przez 15-20 minut  w temperaturze 180 oC.

4. Gruszki umyj, następnie przekrój na pół. Na patelni upraż goździki z cynamonem, dodaj masło, miód oraz odrobinę soli. Gruszki zalej zalewą i piecz w piekarniku w 180 oC do złotego koloru (ok. 15 min). Gotowe gruszki podaj na rukoli z wiórkami czerwonej cebuli, posypane parmezanem. Smacznego!