Tarta Baby JAG(odziank)I

Składniki

  • 130 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 175 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • brązowy cukier do posypania
  • odrobina białka do posmarowania ciasta
  • trochę tłuszczu i mąki do posmarowania formy
  • 400 g jagód - mogą być świeże lub ze słoika
  • )
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Składniki na kruche ciasto - czyli wszystko z wyjątkiem jagód - zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. 2-3 ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną odrobinę tłuszczem i wysypaną mąką. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 5 minut, aż się zazłoci. Następnie wyjąć, wyłożyć na nie owoce, resztę ciasta rozwałkować na cienko i wykroić z niego paski. Paski ułożyć w kratkę na warstwie owoców. Ciasto ponownie włożyc do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Podawać schłodzone. :)