Letnie zdrowe ciasto jaglano-orkiszowe z borówkami

Składniki

  • mleko ryżowe /120ml/
  • płatki orkiszowe /80g- prawie cała szklanka/
  • kakao odtłuszczone gorzkie /2 łyżeczki- 10g/
  • odżywka białkowa czekoladowa /2 miarki- 40g/ lub kakao gorzkie /2 łyżeczki/
  • mleko ryżowe /375 ml- 1,5szklanki/
  • płatki jaglane /220g- 2 szklanki/
  • orzechy włoskie /40g/
  • wiórki kokosowe /40g- pół szklanki/
  • ksylitol /1 łyżka/
  • wiórki kokosowe /5g/
  • maliny /70g/
  • borówki amerykańskie /25g/
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Rozpoczynam zrobienia spodu ciasta: wszystkie składniki wsadzam do blendera i mieszam ze sobą, tak aby masa była gęsta. Wykładam ją na blachę i formuję spód. Płatki jaglane gotuje na mleko, aż do momentu gdy płatki wchłoną cały płyn. Dodaje płatków kokosowych (zostawiam troszkę do posypania ciasta) i orzechów oraz ksylitol, a następnie wszystko mieszam. Przekładam na uformowany spód ciasta. Posypuję wiórkami i dekoruje owocami. Wkładam do lodówki na 2 godziny.