Puszysty sernik na zimno z borówkami

Składniki

  • 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450 ml gorącej wody
  • ok. 100 g biszkoptów
  • ok. 300 g borówek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 24-26 cm układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy borówki i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min kilka godzin lub całą noc.