Pierogi z jagodami i serem

Składniki

  • 500 g mąki typ 500
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 szk jagód świeżych
  • 350 g twarogu
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 szk kwaśnej śmietany
  • jagody do posypania
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Twaróg rozgnieść z cukrem i wymieszać z kaszą manna i jagodami.Do miski wsypac makę, dodać sól, mieszając widelcem wlewać mleko, olej, wodę wymieszaną z jajkiem.Połączyć składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Wałkować je, wycinać kółka i układać porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce. Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłyniecia.Wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać smietaną i dodatkowo posypac świeżymi jagodami.