Malinowe deserki z kaszy manny

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
  • 1/2 l malin
  • cukier do smaku
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Połowę mleka zagotować. W pozostałym wymieszać kaszkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać kaszkę, zmniejszyć płomień i mieszać kilka minut aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do wypłukanych zimną wodą silikonowych foremek na babeczki (najlepiej z dziurką). Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki aby się schłodziły. Sos W międzyczasie rozdrabniamy maliny, podlewamy 1 łyżką wody i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Maliny przecieramy przez sitko, dosładzamy do smaku i redukujemy sos. Można odrobinę zagęścić mąką kukurydzianą. Schładzamy. Deserki ostrożnie wykładamy na talerzyki, do środka wlewamy sos malinowy.