Ciasto wiśniowe z kawałkami czekolady dziecinnie proste!

Składniki

  • 2 szklanki mąka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukier
  • 2 łyżeczki cukier z wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • 0.75 szklanki mleko
  • 1 szt. jajko
  • 0.25 szklanki olej
  • 1 szklanka wiśnie
  • 0.5 tabliczka czekolada
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. W pierwszym kroku trzeba wydrylować wiśnie. Następnie do miski wrzucam suche składniki, czyli mąkę, proszek, cukier, cukier waniliowy i kakao, dodaję do tego mokre: mleko, jajko, olej, a także czekoladę pokrojoną w kawałki i wydrylowane wiśnie. Mieszam wszystko łyżką. Przelewam do formy keksowej 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu kładę jeszcze kilka wiśni.Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 40–55 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.