Makaronowe koszyczki

Składniki

  • 2 szkl. ugotowanego makaronu rurki
  • 1 szkl. szpinaku
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • kilka sztuk żurawiny
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę dodać szpinak lekko go zeszklić. Foremki do tarteletek nasmarować masłem, i ułożyć w nich w pionie rurki makaronu. Jajka roztrzepać i wylać do foremek posypać solą pieprzem i bazylią. Na jajko położyć warstwę startego żółtego sera później szpinak i żurawinę. Zapiekać w piekarniku od dołu w 170 c przez około 10 min. Wyciągnąć z foremek dobrze smakują na zimno jak i na gorąco, można jeszcze polać swoim ulubionym dowolnym sosem np.pomidorowym.