Truskawkowe sushi

Składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania patelni
  • 500g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500g truskawek
  • 100g startej mlecznej czekolady
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ciasto Wszystkie wymienione składniki wymieszać za pomocą miksera do płynnej naleśnikowej konsystencji. Smażyć na rozgrzanej patelni. Farsz Serek wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem. Truskawki pokroić w drobną kostkę.Całą powierzchnię każdego naleśnika posmarować farszem a następnie ułożyć truskawki. Zwinąć w rulon i odciąć nierówne końce. Pozostałą część naleśnika pokroić w około 5cm kawałki.Naleśniki podawać ułożone pionowo na talerzu i posypane startą czekoladą.