Tort truskawkowa rozeta

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 litr kremówki 36%
  • 1 serek mascarpone
  • 4 śmietan-fixy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kg truskawek
  • posypka czekoladowa dookoła tortu
  • mięta do dekoracji.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Biszkopt (forma o średnicy 22cm) Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 30 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3 krążki. Masa śmietanowa Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasze blaty biszkoptowe pamiętając o dodaniu części owoców do środka. Pozostałą masą dekorujemy boki tortu. Zostawiamy część masy śmietanowej do dekoracji wkładając ja do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówkę do dekorowania tortów. Boki tortu obsypujemy posypką czekoladową. Górny i dolny rant tortu dekorujemy śmietaną. Na koniec duże truskawki przecinamy na plastry i układamy na samej górze tortu zaczynając układać dookoła od rantów, aż do środka. Dekorujemy dodatkowo miętą.