Tort podwójnie truskawkowy

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 350 g truskawek
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • listki mięty
  • 1 słoiczek konfitury z truskawek ( 320 g )
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.W trackie ubijania dodawać cukier a gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.Następnie dodawac porcjami mąki przesiane z proszkiekm do pieczenia i mieszać rózgą.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Biszkopt piec 49 minut w 150 stopniach a potem biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.Każdy nasączyć i posmarować konfiturą z truskawek.Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.Pierwszy placek z konfiturą położyć na podkładzie lub paterze i wyłożyć część śmietany.Na śmietanie ułożyć połówki truskawek.Na truskawki położyć drugi placek konfiturą do truskawek, lekko docisnąć.Resztę śmietany rozprowadzić na wierzchu i dookoła tortu i na koniec udekorować tort truskawkami i listkami mięty.Gotowy tort schłodzić co najmniej 2 godziny.