Lekki sernik z galaretką i truskawkami

Składniki

  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mąki owsianej
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1kg twarogu półtłustego
  • 200ml śmietany 18%
  • 2,5 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki gorącej wody
  • 5 łyżek miodu (można dać więcej lub mniej)
  • pół łyżeczki sproszkowanej wanili
  • garść świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Biszkopt Białka jaja ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z dodatkiem słodziła miksujemy na puch, pianę łączymy z żołtkami, stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy na niskich obrotach.Na koniec dodajemy tłuszcz i mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, piekarnik rozgrzewamy do 180C, pieczemy 20 minut i studzimy. Masa twarogowa Twaróg mielimy przez maszynkę (2 razy) lub łączymy ze śmietaną i za pomocą blendera/miksera blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą twarogową.Na koniec dodajemy miód, wanilię i dokładnie mieszamy..Masę nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około 2 godziny Galaretkę rozpuszczamy w gorącej/wrzącej wodzie i odstawiamy aż lekko stężeje Następnie truskawki myjemy, suszymy i kroimy w dowolne kształty. Nakładamy na stężałą masę twarogową i wlewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.