Maziak z truskawkami

Składniki

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 6 białek
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu 10%
  • 100 ml oleju
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g masła
  • 500g świeżych truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ciasto ciemne Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto jasne Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Masa Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam truskawki na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.