Pianka Truskawianka

Składniki

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 śmietanki kremowe w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5 szklanki wody (do galaretki)
  • 1 kg truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej na wierzch, przygotowana wg przepisu na opakowaniu
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Galaretkę na piankę przygotowujemy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do zgęstnięcia. Biszkopt przygotowujemy w następujący sposób. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze.Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem. W tym czasie ubijamy śmietanki w proszku z mlekiem. Następnie dodajemy do nich po łyżce wystudzonej galaretki i mieszamy na wolnych obrotach.Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Połowę pianki wylewamy na gotowy i wystudzony biszkopt. Na tej warstwie układamy truskawki i zalewamy resztą masy piankowej. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby pianka zastygła.Po tym czasie na piankę wylewamy tężejącą galaretkę i z powrotem wkładamy ciasto do lodówki.