Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Domowy kisiel truskawkowo - gruszkowy

Składniki

  • 400 g truskawki
  • 4 łyżeczki mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 3 szt. goździki
  • 1 łyżeczka cukier do smaku
  • 4 szt. gruszki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać niewielką ilością wody, dodać goździki i rozgotować. Można w tym momencie gruszki zmiksować (goździki wyjąć), lub zostawić bez miksowania. Dodać 1, 1/2 szklanki wody, cukier do smaku i zagotować. Truskawki umyć, przekroić na ćwiartki lub drobniej, dodać do gruszek. Dodać też sok z cytryny.Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do gruszek i pogotować do zgęstnienia.Gotowy kisiel przelać do pucharków i dowolnie udekorować. Podawać dobrze schłodzony.