Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g stopionej margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • kilka kropel zielonego barwnika do ciast
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 500 g sera ricotty
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 kg truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • 150 ml likieru miętowego
  • 3 łyżki mielonych pistacji
  • truskawki
  • świeże listki mięty
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Zielona łąka Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek,dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić. Masa Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną.Masę podzielić na pół.Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia. Życzę smacznego!