Semifreddo z truskawkami i bezami

Składniki

  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 100 ml cukru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżka masła
  • kilka małych bez
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Truskawki umyć, podzielić na ćwiartki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły , a z soku wytworzył się sos - wystudzić.W trzech miskach ubić oddzielnie: śmietanę na sztywno, żółtka z cukrem , białka z odrobina soli. Delikatnie połączyć wszystkie trzy masy starając się, aby nie uciekły bąbelki powietrza, dzięki temu masa będzie lekka.Dodać pokruszone bezy i podsmażone , schłodzone truskawki. Kilka razy zamieszać masę łyżką , żeby powstały smugi. Przełożyć do wyścielonej folią spożywczą formy i wstawić do zamrażarki. Po około 3- 4 godzinach semifreddo powinno być gotowe.