Truskawkowiec

Składniki

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru kryształ
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 900g truskawek
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru kryształ
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 minSporządzić masę truskawkową: truskawki oczyścić, zalać wodą, dodać cukier i zagotować, zblendować. Odstawić z palnika i wsypać galaretki (proszek).Przestudzoną masę wlać na upieczony letni biszkopt.