Okroszka

Składniki

  • pęczek rzodkiewki
  • 1-2 świeże ogórki
  • zielenina( szczypior,pietruszka,koper)
  • 2-4 jajka
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 400 g szynki
  • sól do smaku
  • ewentualnie musztarda
  • 1 l kefiru
  • 0,5 litra wody.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki oczyszczamy ze skórki i kroimy w kostkę ,Pozostałe składniki również kroimy w kosteczkę .Zioła siekamy nożem.Wszystkie składniki wrzucamy do misy .Przed podaniem wlewamy kefir. Żeby okroszka nie była za gęsta rozcieńczamy przegotowaną wodę lub mineralną. Dosmaczamy solą i schładzamy w lodówce .Dla ostrości można dodać musztardę rosyjską.Latem można dodać lód.