Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki

  • 300 g rzodkiewka
  • 0.5 l kefir
  • 1 szt. sól czosnkowa
  • 1 garść kwiaty ogórecznika do dekoracji
  • 1 szt. średni długi ogórek
  • 2 łyżki posiekany koperek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który puści ogórek nie odlewać. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika.