Tarta z przepiórczymi jajkami i kiełkami rzodkiewki

Składniki

  • 270 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,
  • 2 jajka kurze,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 270 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie),
  • ½ mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry),
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ok. 13 jajek przepiórczych,
  • kiełki rzodkiewki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ciasto Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Jajka przepiórcze gotujemy max 2 min, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać. Rada: żeby łatwo obrać jajka wystarczy pojedynczo wrzucić do słoika z niewielką ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć. Masa Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka. Masę serowo-jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły. Pieczemy max 20 min do suchego patyczka. Pod koniec można ściągnąć papier, żeby masa się przyrumieniła. Tarte podajemy z kiełkami rzodkiewki (moje kiełki są wyhodowane w domu- polecam). Smacznego :)