Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Ciasto z gotowanego ryżu (z bitą śmietaną i bananem)

Składniki

  • 100 g ryż (użyłam Basmati)
  • 1 szt. jajko
  • 3 łyżki masło
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki mąka pszenna
  • 20 g czekolada (użyłam gorzkiej)
  • 3 duże łyżki miód (użyłam słonecznikowego)
  • 2 łyżki wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatki owsiane (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietana 30-36%
  • 1 łyżka cukier puder
  • 1 szt. banan
  • 2 szczypty wiórki kokosowe do posypania
  • 2 łyżki śmietana
  • 1 opak. śmietan-fix (opcjonalnie)
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotować i po odcedzeniu (przestygnięty, ale jeszcze ciepły) dokładnie połączyć z resztą składników. (Czekolada powinna się rozpuścić.)  Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Kremówkę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno, lekko schłodzić a następnie przełożyć na ostudzone ciasto. Banana pokroić w plasterki i ułożyć na bitej śmietanie. Całość posypać wiórkami czekoladowymi i kokosowymi. Dodatkowo ciasto można ozdobić wedle uznania.