Tort bananowy

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 banany
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, nadal miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach gorącej wody. Odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Serki homogenizowane wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny. Wgnieść jednego banana. Dokładnie zmiksować. Rozpuszczoną żelatyną połączyć z utartym masłem i dodać do masy serkowej. Dokładnie połączyć. 1/4 kremu odłożyć do dekoracji. Na pierwszy biszkopt wyłożyć połową masy bananowej, przykryć drugim i posmarować pozostałym kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, który posmarować odłożonym wcześniej kremem. Udekorować plastrami bananów i wiórkami kokosowymi. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Wyciągnąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)