Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Bananowiec

Składniki

  • 5 szt. jajko
  • 1 szklanka cukier
  • 1 szklanka mąka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 0.5 litra śmietana kremówka 30 %
  • 2 szt. galaretka brzoskwiniowa
  • 8 szt. małe banany
  • 1 szt. galaretka cytrynowa
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy Masa śmietanowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Banany obieramy ze skóry układamy wzdłuż blaszki, ścinamy delikatnie i zalewamy masą śmietanową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce.