Chlebek bananowy z orzechami

Składniki

  • 4 szt. średnie, dojrzałe banany
  • 3 łyżki jogurt naturalny
  • 2 szklanki mąka
  • 0.5 szklanki brązowy cukier
  • 0.33 szklanki olej
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżeczka soda
  • 0.5 łyżeczki cynamon
  • 1 szt. szczypta soli
  • 0.5 szklanki orzech włoski
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Banany zmiksować blenderem. Do masy bananowej dodać olej, jajko, jogurt i dokładnie wymieszać. Następnie wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, cynamon, szczyptę soli. Do składników suchych wlać wymieszane składniki mokre. Wymieszać do połączenia. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie (orzechy można wcześniej uprażyć na suchej patelni). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksówki. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.