Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Gofry z dżemem bananowym

Składniki

  • 4 szt. dojrzałe bananów
  • 40 ml woda
  • 5 łyżek sok z cytryny
  • 3 szkl. mąka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 0.25 łyżeczki sól
  • 0.5 szklanki cukier
  • 4 szt. jajka
  • 0.5 szklanki olej
  • 0.5 szklanki woda
  • 1 szklanka mleko
  • 1 opak. bita śmietana
  • 2 łyżki cukier
  • 5 kropel aromat waniliowy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Dżem bananowy Wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Wrzucić pokrojone banany, wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Ciasto na gofry Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do miski. Dodać olej, sól, aromat waniliowy i wymieszać.