Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry i ananasem

Składniki

  • 10 pałek z kurczaka
  • 2 szklanki dzikiego ryżu
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do kurczaka
  • 100g żółtego sera
  • natka z pietruszki
  • 500ml wody
  • 4 łyżki curry
  • 2 kostki rosołowe
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 marchewki
  • sok z ananasów
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 1. Pałki z kurczaka oprószyć przyprawą i odstawić na godzinę.2. Ananasa pokroić w kostkę a sok zostawić do zalewy.3. Zalewa curry: Zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, ketchup, sok z ananasów i starte na tarce marchewki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.4. Do żaroodpornego naczynia wsypać ryż, wlać gorącą zalewę curry i wymieszać. Ułożyć pałki z kurczaka, posypać kawałkami ananasa i polać miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50minut. Po tym czasie posypać startym żółtym serem i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15minut. Udekorować natką z pietruszki.