Pierniczki z kandyzowaną pomarańczą

Składniki

porcja na ok. 28 okrągłych pierniczków:
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 50 g płynnego miodu
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kandyzowane plastry pomarańczy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika. Dodać masło, miód i żółtko, zagnieść jednolite ciasto (tylko na początku zagniatania będzie wydawało się zbyt suche). Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na lekko podsypanej mąką desce cienko rozwałkować ciasto. Szklanką wyciąć koła. Kłaść na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 9-10 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, smarować nią do połowy piernika, od razu kłaść połówki kandyzowanych pomarańczy. Kłaść na kratce, zostawić do zastygnięcia czekolady.