Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym

Składniki

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • ½-1 papryczka chilli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ pomarańczy w plasterkach (opcjonalnie)
  • 1/3 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety z udźca myjemy, osuszamy, każdy kawałek kroimy na 3 części. W szklance łączymy ze sobą starty na tarce imbir, posiekaną chilli, sok z pomarańczy i sos sojowy. Na patelnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Kiedy cukier się rozpuści na patelnie wkładamy kurczaka i smażymy go po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby ładnie się zarumienił. Na patelnie wlewamy wymieszany sok pomarańczowy z przyprawami, patelnie przykrywamy i dusimy mięso 15 minut. Po tym czasie patelnie odkrywamy i odparowujemy powstały sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie 5 -7 minut ). Kurczaka serwujemy posypanego szczypiorkiem i plasterkami pomarańczy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.