Gruszki w piance jajeczno-migdałowej

Składniki

  • 2 szt. średnio dojrzałe gruszki
  • 0.5 szkl. białe wino półsłodkie
  • 1 łyżeczka margaryna/masło
  • 2 szt. żółtko
  • 0.75 szkl. napój migdałowy Alpro
  • 3 łyżki migdały, kawa rozpuszczalna
  • 3 łyżki cukier
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły. Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie. Napój migdałowy zagotować.Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Do puszystej masy jajecznej wlać napój migdałowy.Ucierać do momentu, aż puszysty krem nieco zgęstnieje. Trwa to około 10-12 minut. Na talerzykach deserowych układać gruszki, dookoła owoców lub też na wierz wyłożyć puszystą piankę jajeczno-migdałową.Posypać migdałami i kawą rozpuszczalną.