Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Ciasto czekoladowe z gruszką

Składniki

  • 6 szt. jajka
  • 200 g cukier
  • 200 g mąka
  • 16 g cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 5 sztuk gruszki
  • 4 łyżki olej
  • 1 opakowanie morele suszone
  • 1 opakowanie orzechy włoskie
  • 1 opakowanie migdały
  • 1 szczypta sól
  • 2 łyżeczki cukier puder
  • 6 łyżeczek kakao
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Gruszki myjemy i obieramy. usuwamy gniazda a w jego miejsce dodajemy pokrojone morele suszone i mieszankę studencką pokruszoną Oddzielamy żółtko od białek. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym i mieszamy. Na końcu dolewamy olej. Przelewamy ciasto do formy.Ustawiamy gruszki w ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem.