Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym

Składniki

  • 2 szt. gruszki
  • 250 ml francuskie wino różowe
  • 4 łyżki cukier
  • 1 kawałek kora cynamonu
  • 1 kawałek laska wanilii
  • 1 garstka żurawina staropolska
  • 200 g cukier
  • 150 ml kremówka
  • 3 szt. goździki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne.Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim mruganiu. Gruszki wyjąć i ostudzić.Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską.Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.Do deseru można podać lampkę francuskiego różowego wina, który podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym i owocowy bukietem smak deseru.