Piernik z musem gruszkowym

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 130g masła
  • 130g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • kasza manna
  • 5 gruszek
  • 1/2 litra wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sok z połowy cytryny
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 30ml likieru amaretto
  • 100ml wrzątku
  • 600g gruszki pozbawionej gniazda nasiennego
  • 125ml wody
  • 2 gruszkowe galaretki
  • 100g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 1. Woda do gruszekGruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroićw poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły. 2. Ciasto piernikoweJajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 3. Masa śmietanowaŚmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. 4. Mus gruszkowyObrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblenderować. Odstawić do lekkiego stężenia. 5. PonczKawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać. 6. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówkina około 40minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.