Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Dyniowe knedle ze śliwką

Składniki

  • 400 g ugotowane ziemniaki
  • 400 g ugotowana dynia Hokkaido
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki mąka pszenna
  • 100 g twaróg
  • 1 szczypta sól do smaku
  • 20 szt. śliwki
  • 1 łyżka miód
  • 2 łyżki cukier
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 2 łyżki roztopione masło
  • 1 szczypta przyprawy do piernika
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki, dynię i twaróg dobrze rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść.Śliwki umyć wyjąć pestki a w ich miejsce włożyć miód.Z ciasta zrobić wałek i podzielić na 20 części. Z każdej zrobić placek położyć śliwkę i uformować kulę. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia.Po ugotowaniu polać stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Rada:Zamiast posypki z cynamonem, możemy użyć startej czekolady.