Tort czekoladowy z dyniową galaretką

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl.mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szkl. musu z dyni
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody
  • 35 dag dyni
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl.cukru
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • herbatniki lub biszkopty
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 1.Biszkopt:Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, ubijając dodajemy po żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wykładamy na tortownicę(śr.26) , pieczemy 20 min w temp.170stopni. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.2.Galaretka dyniowa: dynię kroimy z kostkę, przekładamy do garnka dodajemy cukier i gotujemy do miękkości,aż dynia zacznie się rozpadać, dodajemy galaretkę(proszek) i dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu. W 1/2 szkl. wody rozrabiamy budyń i wlewamy do garnka z dynią, zagotować . Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia masy.3.Masa śmietanowo-dyniowa:żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śnieżka, do ubitej śmietany dodajemy mus dyniowy i dokładnie miksujemy na końcu wlewamy żelatynę,mieszamy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.4.Przełożenie tortu: na biszkopt wykładamy połowę masy śmietanowej przykrywamy biszkoptem , wykładamy galaretkę dyniową układamy herbatniki lub biszkopty i rozsmarowywujemy drugą część masy śmietanowej i układamy ostatni blat biszkoptowy.5.Tort dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schładzamy w lodówce.