Leniwe kluski dyniowe

Składniki

  • 250g twarogu półtłustego
  • ¾ szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Twaróg rozgniatamy widelcem przez kilka minut aż stanie się kremowy. Dodajemy do niego jajko i puree z dyni, dokładnie mieszamy aż do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli i stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Przenosimy się z ciastem na stolnicę i wyrabiamy je. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki i nożem odcinamy kluski. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i gotuj kluski około 2 minut od wypłynięcia. Podajemy je no. Ze zrumienioną na maśle bułką tartą.Życzę smacznego :-)