Dyniowe babeczki z kremem karmelowym

Składniki

  • 1.75 szklanki mąka tortowa
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki soda
  • 0.5 szklanki cukier
  • 1 szt. cukier waniliowy (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 0.5 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżeczka imbir
  • 1 szt. jajko
  • 0.33 szklanki olej
  • 0.75 szklanki puree z dyni
  • 3 czubate łyżki masa kajmakowa
  • 250 g serek mascarpone
  • 0.5 łyżeczki gałka muszkatołowa
  • 0.5 szklanki mleko
  • 5 szt. cukrowe kuleczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Do miski wkładamy mascarpone. Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. Krem odstawiamy do lodówki, wówczas łatwiej będzie nim dekorować babeczki, a w tym czasie przygotowujemy muffinki. Do miski wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem. Następnie wlewamy mleko, olej i dodajemy puree z dyni. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się (nie dłużej) i masę rozkładamy do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut tzn. aż babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyciskamy na nie krem za pomocą szprycy. Babeczki dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)